Tarot


Tarot je tajanstveni  špil karata nepoznatog porijekla. Ove karte su stare bar šest do osam vjekova i neposredni su prethodnici današnjih karata za igranje. Tokom mnogih generacija, likovi prikazani na ovih kartama su prošli kroz dosta promjena. To što i danas, uprkos postojanju karata za igranje kojima se uglavnom služimo, koristimo drevne Tarot karte, potvrda je njihove životne mudrosti.

Ni u kom slučaju ne smijemo gledati na Tarot kao sredstvo koje služi  isključivo proricanju sudbine, mada ono to i nije u pravom smislu, već je putovanje kroz Tarot karte prevashodno putovanje u naše sopstvene dubine.

Tarot karte se sastoje od 56 karata, nazvanih Male arkane, i 22 karte, Velike arkane, te tako ukupno 78 karata sačinjavaju špil Tarota.

Male arkane, kao i naše savremene karte za igranje, imaju četiri znaka ili “boje” sa po deset brojčanih karata. Četiri znaka Tarota zovu se: štapovi, pehari, mačevi i diskovi.  U tarot kartama svaki znak ima po četiri “dvorske” karte: Kralja, Kraljicu, Žandara i Viteza.

Tarot se može koristiti da se dobije odgovor na neko određeno pitanje, da se opišu događaji iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ili da nas detaljnije uputi u neku situaciju koja nas zanima.

Kako tarot zapravo može da vam pomogne? Ako ga posmatramo u klasičnom smislu, otvaranje tarota vam može dati jasniji uvid u pitanja koja vas interesuju. Pitanja se mogu odnositi praktično na sve, osim kada zahtjevaju specifičan odgovor. Na primjer, tarot vam ne može dati ime i prezime vašeg budućeg muža, ali vam može mnogo reći o njegovom karakteru i interesovanjima. Karte vam takođe mogu pomoći da bolje razumijete sami sebe. Nemojte se plašiti onoga što možete da čujete. Svrha otvaranja nije da vas zaplaši, već da vas prosvjetli.

Postoji više različitih stilova karata, a najrašireniji su egipatski, francuski i ciganski, jer su najbliži izvornim kartama. Također, razlikuju se tri osnovna kupa karata:

  • Klasični tarot

Najvažniji klasični kupovi karata su: stari firentinski minchiate, Manatijev tarot, stari sicilijanski tarot i Tarot de Marseille.

  • Privatizirani špil

Od privatiziranih špilova izdvajaju se: “Mea Vita tarot” Viscontijev tarot i tarot karte Salvadora Dalija.

  • Okultni tarot

Etteillin tarot (egipatsko-ciganski), tarot Zlatne zore i Crowleyev  tarot.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)