Šta je Astrologija


Astrologija je nauka koja se bavi proučavanjem uticaja planeta i nebeskih tjela na zbivanja na zemlji, čovjekovu osobnost i sudbinu . Astrološka karta (horoskop) izrađuje se prema tačno određenom vremenu i geografskom položaju. Na Zapadu je široko prihvaćen vrlo pojednostavljen pristup astrologiji pri čemu se ljudi dijele na dvanaest astroloških znakova – prema znaku u kojem se nalazi Sunce u trenutku rođenja; pa tako imamo 12 sunčevih znakova.

Postoje različiti tipovi astrologije :

1. Asteška astrologija,
2. Jyotish ili indijska astrologija,
3. Ki 9 zvijezda,
4. Kigaku ili japanska astrologija,
5. Kineska astrologija,
6. Zapadna astrologija, itd.

Imamo i podjelu astrologije prema području interesa:

Natalna astrologija

Bavi se svim segmentima života pojedinca; od psihološke strukture, karaktera, temperamenta, nasljednih faktora, fizičke konstitucije i kondicije, do interakcije s okolinom, odnosa s ljudima i situacijama koje nam život donosi. Natalna karta se izrađuje prema vremenu (datum, sat i minute) i mjestu rođenja, i ona je osnova svega, sve ostalo se temelji na njoj – predikcije, sinastrijske karte, elekcione karte itd.

Horarna astrologija

Daje odgovor na konkretno pitanje. Astrološka karta se izrađuje prema vremenu i mjestu u trenutku u kojem je pitanje, jasno formulirano, postavljeno astrologu tj. on ga shvatio. Jednostavna i praktična, tumači se samo onaj dio karte koji je tematski obuhvaćen pitanjem.

Sinastrija ili usporedna astrologija

Grana astrologije koja se bavi tumačenjem odnosa dvije osobe na temelju usporedbe njihovih natalnih karti; pri čemu se pažnja obraća na sklad ili nesklad naglašenih znakova, elemenata i kvaliteta, međusobne planetarne aspekte, te uticaj planeta jedne osobe na kuće i uglove natalne karte druge. Također se mogu izraditi i horoskopi kombinacijom natalnih podataka obje osobe – kompozit, Davison horoskop.

Elekciona astrologija

Ima za cilj pronaći najpovoljniji trenutak za otpočinjanje nekog poduhvata. Elekciona karta izrađuje se u kombinaciji s natalnom tj. kartom osnivanja poduzeća i sl. No, ukoliko je u pitanju manje važna aktivnost ili podaci nisu poznati, elekciona karta se može izraditi zasebno, s tim da se u vidu ima dobar smještaj i povezanost onih elementa karte koji se odnose na prirodu i cilj planiranog poduhvata.

Karmička astrologija

Suština proučavanja karmičke astrologije ne leži u pokušaju da se ustanovi šta je osoba bila u prethodnom životu, već da se utvrdi kakva su njena sećanja, a koja često izazivanju iracionalne strahove, i što je još važnije, koja je karmička lekcija, koju je novorođeni izabrao da savlada.

Astrokartografija

Astrokartografija je sjajna dopuna Personalnog horoskopa kod predviđanja događaja jer jasno i nedvosmisleno ukazuje na MJESTO događanja. Takođe, sama za sebe može dati odgovore na pitanja tipa: Da li da se odselim u inostranstvo, i šta me na tom konkretnom mjestu čeka? Ili na primer Gdje bih se najbolje provela na odmoru? Ili Dobio sam poslovnu ponudu da odem da radim u Berlin, kako ću se tamo snaći?

Astrometeorologija

Prognoziranje vremena praćenjem i tumačenjem dnevnih kretanja planeta, pri čemu su najbitniji jaki aspekti koje tvore (naročito prema Suncu), zatim položaj planeta u znacima i elementima, dok su kuće zanemarive.

Mundana astrologija

Analizom i predviđanjem obuhvaća sva zbivanja unutar država i naroda; od političkih, ratnih, privrednih, društvenih, do prirodnih uvjeta i nepogoda. Horoskopi se izrađuju prema vremenu i mjestu u kojem se događaj odvio ili započeo. Npr. horoskop države izrađuje se prema vremenu i mjestu proglašenja nezavisnosti, uspostave novog režima, krunidbe vladara i sl


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)