Imate li kandidu? Test sa pljuvačkom


Test sa pljuvačkom možete izvesti kod kuće, a on će vam pokazati da li postoji ozbiljna sumnja da imate preveliku količinu gljivice kandide u organizmu. U tom slučaju, posjeta liječniku je najbolje rješenje…

Najbolje vrijeme da obavite ovaj test je čim se ujutru probudite, navodi državni Centar za ispitivanje infekcije kandidom u Floridi.

Prije nego što isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo šta stavite u usta, sipajte čašu vode u čistu, providnu čašu.

Sakupite u ustima pljuvačku (nemojte se prethodno nakašljavati, važno je da sakupite samo tečnost iz usta). Ispljunite je u vodu i posmatrajte šta se dešava.

Pljuvačka će ostati da pluta na površini i to je potpuno normalno. Međutim, ako se u roku od 15 minuta pojave tanke, viseće „niti“ koje se otežu naniže kroz vodu, to je znak prisustva kandide.

Niti mogu da podsjećaju na vlasi kose, na paukove noge, čak i na meduzu. Drugi znak je vrlo mutna pljuvačka koja u roku od nekoliko minuta potone na samo dno ili mutne mrljice na sredini čaše koje polako tonu ili se sakupljaju ispod pljuvačke na površini.

To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica koje se povezuju u niti, a preporuka je da se odmah javite liječniku i počnete liječenje.

test-kandida-

(lisa)


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)